Stadions: kleinere clubs vrezen voor spelletjes
Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft zich de woede van enkele eersteklassers op de nek gehaald. Terwijl enkele eersteklasseclubs zes maanden geleden een stadiondossier indienden met het oog op het WK 2018, werd het regelement nu plots veranderd door de Minister.
Minister Philippe Muyters roept de clubs -in een schrijven van 22 oktober- op om een volledig (!) nieuw dossier in te dienen, willen ze in aanmerking komen voor een hefboomfinanciering bij de uitbouw van een wedstrijdstadion of oefenstadion. Bij de beoordeling van het dossier is men bovendien van plan om meer punten te geven aan clubs die gelegen zijn in een grote stad, wat aanvankelijk niet van toepassing was.
De voorgeschiedenis
De toenmalige Vlaamse Minister van Sport Bert Anciaux pleitte voor de oprichting van een Vlaamse liga onder de vleugels van de Belgische voetbalbond. Na veel vijven en zessen stemden de clubs en andere instanties in met deze vraag. Het gevolg: de Vlaamse Regering zou 50 miljoen euro vrijmaken voor de verbetering van de infrastructuur van de voetbalclubs, plus jaarlijks 5,5 miljoen euro voor de jeugdsport en ondersteunende projecten. Dit akkoord werd beklonken begin december 2008.
In het kader van de Belgisch-Nederlandse kandidatuurstelling voor het WK 2018 of 2022 werd een projectoproep gelanceerd. De Vlaamse overheid zou 20 miljoen euro voorzien als steun voor twee wedstrijdstadions, en zes keer 5 miljoen euro voor oefenstadions. Het gaat hierbij niet om subsidies, wel om een hefboomfinanciering. De betrokken clubs moeten de goedkope leningen terugbetalen.
Deadline 27 april 2009
De deadline voor deze projectoproep: tot en met uiterlijk 27 april. De analyse van de ingezonden projecten kon beginnen. De betrokken clubleiders en andere partijen keken vol verwachting uit naar het eindresultaat: komen we in aanmerking voor een hefboomfinanciering of niet?
Op 22 oktober 2009 maakte Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters, die medio juli de fakkel overnam van Bert Anciaux, echter bekend dat er een volledig nieuwe projectaanvraag volgt. De onvrede bij een aantal clubs is bijzonder groot.
STVV-voorzitter Roland Duch?telet reageert woedend. "Een half jaar geleden hebben wij een dossier van tien centimeter dik ingediend. We stelden ons kandidaat als oefenstadion voor het WK. STVV scoorde goede punten. We eindigden bovenaan in de doorlichting van de dossiers. Nu zegt Minister Muyters dat de spelregels van amper zes maanden geleden niet meer van toepassing zijn. Hij schrijft nieuwe criteria uit. Dit is een voorbeeld van onwaarschijnlijk amateurisme en wanbeleid. Het is een schande dat deze minister zijn functie nog mag uitoefenen."
Hoe definitief is 'definitief'?
De voorzitter van STVV is niet van plan om zich zomaar bij de gang van zaken neer te leggen. "Wij gaan deze beslissing uiteraard met alle mogelijke rechtsmiddelen bestrijden."
"Deze plotse koerswijziging druist in tegen alle logica en tegen goed bestuur. Ik vrees dat we terug vanaf nul moeten beginnen omdat een aantal belangrijke clubs of steden geen goed resultaat behaalden bij de analyse. Het zou mij niet verbazen als de kleinere clubs weer de dupe gaan zijn van het hele verhaal. In dat geval werkt de Vlaamse Regering mee aan oneerlijke concurrentie."
Bij Zulte Waregem kunnen ze ook niet lachen met de ommezwaai van de Vlaamse Regering. "Duidelijke criteria, een goed omschreven selectieprocedure, een deadline. Minder dan zes maanden later blijft daar helemaal niets van over", zucht algemeen directeur Vincent Mannaert.
"Ik vind het bijzonder verontrustend dat een genomen beslissing zes maanden later volledig van de kaart wordt geveegd. Dat geeft een bijzonder eng gevoel. Welke rechtszekerheid over bestuursbelissingen blijft er nog over? Het gaat trouwens niet om zomaar een dossier: de infrastructuur is de achillespees van de Vlaamse sportclubs."
"Wij (Zulte Waregem, nvdr.) stellen ons heel veel vragen, en we maken ons zorgen. Hoe geloofwaardig is het nog allemaal? De beslissing van Anciaux was definitief. Wie zegt dat deze nieuwe procedure en selectie definitief is? Als de regering valt en er een nieuwe Minister van Sport komt, in navolging van meneer Muyters, begint het spel dan weer vanaf nul?"
Politisering
"Vele clubleiders zitten met hetzelfde gevoel in hun maag. Waarom moet alles vanaf nul herbeginnen? Waarom wordt een definitieve beslissing zomaar ongedaan gemaakt? Zulte Waregem had een goed dossier. Andere clubs waren te laat of dienden geen dossier in. Misschien zit ik op het verkeerde spoor, maar zou het toeval zijn dat er een nieuwe procedure volgt na de politisering van het dossier? Er spelen duidelijk politieke motieven mee. Patrick Janssens (burgemeester Antwerpen, nvdr.) heeft zijn aandacht verlegd van de Lange Wapper naar een voetbalstadion in Antwerpen. Duikt hij in de media op, dan gaat het over dat stadion en het WK."
"Ik vrees dat we opnieuw massa's tijd en werk moeten steken in een nieuwe projectaanvraag. In principe maken wij nog meer kans op steunmaatregelen van de overheid. Ons stadiondossier staat alweer een stap verder. Wij staan sterker in onze schoenen. Of dat ook uit de nieuwe analyse zal blijken, is nog wat anders. In Antwerpen is er helemaal geen concensus over een nieuw voetbalstadion. De Stad Antwerpen wil ??n stadion voor GBA en Antwerp, Germinal Beerschot wil daar niet van weten en dient een afzonderlijk dossier in. Anderlecht maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en wordt zonder problemen ontvankelijk verklaard voor steunmaatregelen van de Vlaamse Regering. Puur juridisch gezien zouden Maastricht en Eupen dan ook mee kunnen doen."
"Nog een vaststelling: tweedeklasser OH Leuven scoort op sportief draagvlak meer punten dan Lokeren en Zulte Waregem. Wij spelen al jaren in eerste klasse, wonnen de Beker van Belgi? en kwamen in actie in Europa. De inhoudelijke waarde is ver te zoeken."
(Red.: Dimitri Charles en Pieter Vanlommel)
BRON: voetbalbelgi?