ipv clubs op te kopen zou men beter de competitieformule aanpassen en zelfs nog grondiger dan gisteren voorgesteld werd. Met 16 clubs in eerste en 18 in tweede zijn er veel te veel clubs die er niets kunnen uitrichten. door er enen uit te nemen (op te kopen) ben je niets gekort want er komt er gewoon een nieuwe in de plaats.
Dewoon 2 afdelingen met elk 10 ploegen die 2 ronden tegen elkaar spelen. De play-offs zijn dan niet nodig en het probleem van de halvering van de punten is ook opgelost. De laatste van afdeling 1 degradeert, de voorlaatste speelt een eindronde tegen de beste uit de barages (2 tegen 5, 3 tegen 4 en finale tussen beide winnaars) van de 2e klasse. Enkel de laatste van 2e klasse degradeert.
Er dienen ook strenge voorwaarden (stadion EL-waardig bvb) opgelegd te worden om te vermijden dat er ploegen als de Rassing erin geraken.
Laat de eerste afdeling coveren door Telenet (spelen op zaterdag) en de tweede door Belgacom (spelen op zondag) of omgekeerd. Zorg dat ook tweede afdeling voldoende aandacht krijgt in nieuws e;d.
Dit zou inderdaad al een heel goede oplossing zijn.
Los van het feit dat je met clubs en hun supporters niet zomaar even Monopolie speelt, kan niemand ontkennen dat er in Belgi? hoogstens ruimte is voor een twintigtal professionele ploegen. Dat zijn min of meer de 16 eersteklassers nu en nog ploegen zoals STVV, Brussels (of in elk geval een tweede Brusselse club), Antwerp en Westerlo (al zou een tweede Antwerpse of Luikse club eigenlijk wel beter zijn) die nu in tweede zitten. En dan moet je er nog bij vertellen dat Lokeren vermoedelijk ook gedaan heeft als Lambrecht ooit stopt.
Sorry maar de rest van tweede klasse (inclusief Oostende, ook al zullen ze het niet graag horen) heeft al ??n of meer kansen gehad en duidelijk bewezen dat ze noch qua achterban noch qua middelen op lange termijn een toekomst hebben op professioneel vlak. Daarom zou er in de eerste plaats een echte scheiding moeten komen tussen profvoetbal (met zowel een afgeslankte eerste als tweede reeks, waarbij 'degradatie' geen drama meer is zoals nu) en de rest. En bij die rest (puur amateurvoetbal dus) mag het dan weer om een bierbonnetje gaan wat mij betreft, dan kunnen alle middelen die daar nu verspild worden (behalve aan de jeugdwerking) beter grotendeels verhuizen naar de profclubs in de regio. Als je het dan als profvoetballer niet haalt, dan is het hopelijk ook gedaan met je zakken te vullen in de lagere klassen.
Toetreden tot dat profvoetbal kan dan alleen nog als een profploeg economisch niet meer rond komt (een stimulans om minstens gezond te blijven) ?n als er ergens anders een ploeg aan de nodige (liefst niet al te simpele) voorwaarden voldoet qua stadion, achterban en financi?n om een kans te krijgen. En geraakt een profploeg toch niet meer rond en er is geen vervanger, dan spelen we maar met ??ntje minder (zoals in het basket dus). Het is volgens mij het enige gezonde model voor de lange termijn.
De kritiek die je vaak krijgt bij dergelijk voorstel is natuurlijk dat je dan 'de romantiek' van het stijgen en dalen wegneemt. Ga maar eens vragen (en vergeet vooral de stads- en gemeentebesturen niet) in bv. Ingelmunster, Harelbeke, Roeselare, Eupen, Tubeke, La Louvi?re, Ronse, Geel, Tielen (IJsboerke, remember them?), Overpelt, Dender, Aalst, Sint-Niklaas, Woluwe, Moeskroen, Racing Waregem en jawel Oostende hoe plezant dat wel is: je eerst financieel verhangen om toch maar in tweede of eerste te raken en dan vervolgens binnen de kortste keren weer de dieperik in te gaan. En ja, zowel wij als Kortrijk hebben al eens een debacle meegemaakt maar we hebben ten eerste allebei een langere geschiedenis in eerste klasse en in de laatste jaren wordt bewezen dat we wel degelijk naast elkaar kunnen bestaan, zelfs met enig succes aan beide kanten. Als je de druk zou wegnemen die bij degradatie hoort, kan dat volgens mij probleemloos zo verder blijven gaan. En als je toch niet meer zomaar even kan stijgen naar tweede klasse of wat dan profvoetbal moet worden, zou het daaronder misschien ook een stuk aangenamer toeven zijn (en minder interessant voor schimmige figuren hopelijk).
Het is nu eenmaal zo dat niet elke voetbalsupporter een topclub in zijn achtertuin kan hebben (zoals niet elk dorp een eigen zwembad, sporthal, cultuurcentrum, cinema en weet ik veel kan hebben). De ploegen die nu bovenin meedraaien zijn, of ze nu dicht bij elkaar liggen of niet, toch niet helemaal toevallig grotendeels de ploegen met de grootste geschiedenis, achterban en mogelijkheden. Wel, die moeten dan maar beter beschermd worden, zolang ze een gezond beleid voeren (m?t inspraak van de supporters). Dan zullen dergelijke truken als Decuyper nu wil uithalen ook niet meer nodig zijn ...
Enfin, dit is hoe ik het zie, niemand hoeft akkoord te zijn natuurlijk.