Auteur Topic: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen  (gelezen 3656 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frederik

 • Administrator
 • Leden
 • *****
 • Berichten: 6.709
 • Essevee! Olé Olé!
Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Gepost op: januari 27, 2017, 09:25:53 am »
Eigenlijk vond ik dit artikel danig interessant ik het niet onder het KVK topic heb geplaatst, maar toch zijn eigen plekje heb gegeven. Anders zakt het nodeloos diep weg in het KVK topic.

OPGELET: reageer hier alleen over Essevee, wil je reageren ivm KVK en dit artikel doe het dan hier. thx :)

Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
26/01/2017 - Sportwereld Het Nieuwsblad

0 op 24 en het zwaard van Damocles al boven het hoofd van het duo Karim Belhocine-Bart Van Lancker, dat is de ongezellige situatie waarin KV Kortrijk zich momenteel bevindt. Een trainersontslag lijkt eraan te komen, maar is dat wel de goede oplossing? Wij zochten het voor u uit.

Afgelopen seizoen beslisten Standard, Lokeren, Waasland-Beveren, Westerlo, Moeskroen en Racing Genk hun trainer te ontslaan. Dat leek voor alle zes de ploegen - met uitzondering van Waasland-Beveren - op het eerste zicht een goede zet: Albert Stuivenberg is met een perfecte zes op zes begonnen in Limburg, Aleksandar Jankovic pakte meteen 10 op 15 in zijn eerste vijf wedstrijden bij Standard. Runar Kristinsson haalde Lokeren weg uit de onderste regionen van het klassement met een stevige 8 op 15, hetzelfde puntenaantal als dat van Westerlo-trainer Jacky Mathijssen in de eerste vijf wedstrijden na zijn aanstelling. Moeskroen-trainer Mircea Rednic moest even wachten op zijn eerste zege, maar klopte afgelopen weekend uiteindelijk toch ook Lokeren. Enkel Waasland-Beveren-trainer Cedomir Janevski sukkelt met een 2 op 15 uit zijn eerste vijf matchen een beetje achterop.

Verschil in puntenpercentage na eerste vijf matchen opvolger

PuntenpercentageOntslagen trainerEerste vijf matchen opvolgerVerschil
Gemiddeld 36.4 42.6 6.2
Lokeren 42 53 11
Moeskroen 27 27 0
Standard 48 67 19
Waasland-Beveren 33 13 -20
Westerlo 32 53 21

Alleen blijft het effect van een trainerswissel op lange termijn uit. Ondanks de steeds veelbelovende start zijn de resultaten van de nieuwkomers min of meer hetzelfde als die van hun voorgangers. Standard-trainer Jankovic pakte in 17 matchen 55% van de punten, amper 7% meer dan zijn ontslagen voorganger Yannick Ferrera. Runar Kristinsson pakt bij Lokeren voorlopig 8% meer punten dan Georges Leekens, terwijl Westerlo onder Jacky Mathijssen slechts 3% meer punten gepakt heeft dan onder Bob Peeters. Het verschil op lange termijn is dus verwaarloosbaar. Moeskroen en Waasland-Beveren doen het onder hun nieuwe trainers Mircea Rednic (-5%) en Cedomir Janevski -11%) zelfs slechter dan onder de coach die ze op straat zetten.

Verschil tussen ontslagen trainers en opvolgers amper 0,4%

Uiteraard zijn resultaten steeds afhankelijk van de beschikbare spelers, de kalender en andere omstandigheden. Een kwestie van binnen-of buitenkant paal, u kent het clich?. Toch is het opvallend hoe gelijklopend de langetermijnresultaten van de vijf nieuwe trainers in vergelijking met die van hun voorgangers zijn. Als we de behaalde puntenpercentages bij elkaar tellen, haalden de nieuwkomers amper 0,4% punten meer dan hun voorgangers.

Totaal verschil in puntenpercentage

PuntenpercentageOntslagen trainerOpvolgerVerschil
GEMIDDELD 36.4 36.80    0.4
Lokeren 42 50 8
Moeskroen 27 22 -5
Standard 48 55 7
Waasland-Beveren 33 22 -11
Westerlo 32 35 3

Dat is toe te schrijven aan de regressie naar het gemiddelde, een conclusie die ook al bereikt werd door onderzoekers Anne-Line Balduck en Marc Buelens van de UGent. Zij onderzochten in een studie uit 2007 8392 Belgische voetbalwedstrijden om antwoord te vinden op de vraag of een trainerswissel al dan niet een heilzaam effect heeft op de resultaten van een voetbalclub. Hun conclusie? Het team doet het beter in de eerste vier wedstrijden onder een nieuwe coach, maar dit heeft weinig tot niets te maken met de trainerswissel. Een ploeg die in een gelijkaardige situatie wel het vertrouwen behoudt in zijn trainer zal het immers eveneens beter doen.

Trainerswissel vooral als kortetermijnoplossing

In de Jupiler Pro League loopt er in de persoon van STVV-trainer Ivan Leko zo een mooi voorbeeld rond. De Kroaat stond begin december het water aan de lippen na amper 10 punten op 48. In Limburg behielden ze echter het vertrouwen in de trainer en prompt werd er drie keer op rij gewonnen. De Truienaars tellen inmiddels 23 punten, acht meer dan rode lantaarn Moeskroen, en lijken zich geen zorgen meer te hoeven maken.

En het kan nog straffer: Eupen-trainer Jordi Condom leek begin vorig jaar op weg naar de uitgang toen zijn team wegzakte uit de top in de Proximus League en zich zelfs nog moest reppen om bij de eerste acht te raken. Uiteindelijk behielden de Panda?s echter het vertrouwen in Condom en... promoveerden ze zowaar als kampioen naar de Jupiler Pro League. Condom heeft dit seizoen nog niet ter discussie gestaan.

Naast de regressie naar het gemiddelde is er echter nog een reden waarom nieuwe trainers het steevast beter doen in hun eerste paar wedstrijden. ?Het is zoals de oude volkswijsheid: nieuwe bezems keren goed?, legt gerenommeerd sportpsycholoog Jef Brouwers uit. ?Uiteindelijk komen de prestaties van een team nog altijd neer op de aanwezige voetbalcapaciteiten, maar een nieuwe trainer brengt sowieso een nieuwe dynamiek met zich mee. Dat effect wordt nog versterkt door de naam en faam van de trainer. Het wordt zo een stuk makkelijker om resultaten te boeken op korte termijn. Het grote probleem met een trainerswissel is dat er dan voorbijgegaan wordt aan fundamentele problemen binnen de club, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan winnaarsmentaliteit.?

Waarom het op lange termijn beter is de trainer te behouden

Een nieuwe trainer binnenhalen biedt dus wel degelijk voordelen, al is voortdurend van trainer wisselen niet aan te raden volgens Brouwers. Stabiliteit en structuur is essentieel, zegt hij. ?Elk boek dat je ooit zal lezen over succes hebben in het leven komt neer op dezelfde ingredi?nten: stabiliteit, structuur en discipline. De uitdaging voor de trainers is om altijd vernieuwend te blijven in hun omgang met de spelers, het spel en de strategie. Ik ben een grote fan van trainers als Alex Ferguson (27 jaar trainer bij Manchester United, nvdr) of Guy Roux (44 jaar trainer bij Auxerre, nvdr) : zij slaagden daarin. En kijk eens naar ploegen als Lierse of Antwerp in de Proximus League. Bij de ene werd het vertrouwen in Eric Van Meir behouden, de andere bleef met Wim De Decker bij iemand uit de eigen staf. Het is niet toevallig dat zij het nu zo goed doen. Dat leidt ook tot het idee dat consistentie tot succes leidt.?

Moet KV Kortrijk dus zeker verder met Belhocine en Van Lancker? Dat nu ook weer niet. ?Ik zeg niet dat trainerswissels uit den boze zijn, maar het moeten wel gefundeerde veranderingen zijn die passen binnen de cultuur van de club?, aldus Brouwers. Hij vindt dat het duo met een probleem kampt. ?Dat de trainer geen diploma heeft, hindert hem in het uitoefenen van zijn functie?, doet Brouwers terugdenken aan de manier waarop Belhocine plots gemuilkorfd werd voor de pers toen bleek dat hij de licentie van KV Kortrijk in gevaar kon brengen. ?Een trainer moet een leider zijn, iemand die autonoom kan optreden en niet gehinderd wordt door allerhande regeltjes. Zulke rollen mogen vooral niet te ingewikkeld worden. Zodra het dan even slecht gaat binnen de groep, is er geen duidelijke eenheid meer.?

- Wim Conings, Sportwereld

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170126_02696913
« Laatst bewerkt op: januari 27, 2017, 09:30:26 am door Frederik »

Offline Frederik

 • Administrator
 • Leden
 • *****
 • Berichten: 6.709
 • Essevee! Olé Olé!
Re: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Reactie #1 Gepost op: januari 27, 2017, 09:27:16 am »
Wat wel raar is ... wij zijn "het voorbeeld" dat een trainerswissel niet altijd de oplossing is. Raar dat dit niet in het artikel voorkomt dit wetende dat Wim een ex Essevee'er is ...


Offline Grompie

 • Leden
 • Berichten: 1.013
Re: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Reactie #2 Gepost op: januari 27, 2017, 01:00:25 pm »
Trainerswissels zijn altijd moeilijk. Maar als het slecht gaat met een ploeg ligt het meestal niet alleen aan de trainer. Je cre?ert wel een soort schokeffect bij de spelers natuurlijk en daarom dat het ook op korte termijn rendeert in veel gevallen. Meestal zie je dan enkele spelers die niet meer van de bank of tribune geraakten extra hun best doen om op te vallen op training en ook die eerste matchen doen ze het meestal goed. Maar dat hou je natuurlijk niet lang vol en langzaam maar zeker zullen de problemen die de vorige trainer had terug opduiken.

2 Jaar geleden zaten we hier in hetzelfde schuitje. Toen heeft "niemand" Dury openlijk in vraag gesteld. Je zag ook dat dit niet aan de trainer lag maar dat de spelers gewoon niet goed genoeg waren op dat moment. De hele club is blijven geloven in de coach, spelers en de redding met als resultaat dat de redding een paar weken later al een feit was. Ik ben er rots van overtuigd dat de supporters toen een belangrijke taak hebben gespeeld door steevast achter hun ploeg te blijven staan.

Bij Kutrijk is het echter een ander geval je zit daar met een "sportiefmanager" die geen diploma heeft, en een tijdlang voor trainer aanzien werd. Een T1 die er geen is. Geen conditionele trainer. Onervaren keepertrainer. Een onevenwichtige spelersgroep waar niet-franse spelers zich benadeeld voelen. Je moet daar geen trainer ontslaan maar ook zijn hele entourage moet op de schop dat maakt het natuurlijk een heel stuk moeilijker om dit midden het seizoen op te lossen.
Een trainers wissel, hoe ze dat daar dan oplossen geen idee, zal wss wel voor de redding zorgen. en die 1 of 2 matchen die ze nog moeten winnen om erin te blijven. Maar wat met het jaar daarna? Komen ze in het rijtje van de westerlo's, Moeskroens, waasland-beverens terecht waar het ieder jaar vechten is om erin te blijven?

Offline Xavier Waterslaeghers

 • Leden
 • Berichten: 333
Re: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Reactie #3 Gepost op: januari 27, 2017, 07:48:01 pm »
Wat wel raar is ... wij zijn "het voorbeeld" dat een trainerswissel niet altijd de oplossing is. Raar dat dit niet in het artikel voorkomt dit wetende dat Wim een ex Essevee'er is ...

Wim Conings, niet Wim De Coninck...

Offline Frederik

 • Administrator
 • Leden
 • *****
 • Berichten: 6.709
 • Essevee! Olé Olé!
Re: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Reactie #4 Gepost op: januari 27, 2017, 08:16:59 pm »
Wim Conings, niet Wim De Coninck...

Ohja natuurlijk ... my bad  :-[

Offline boerkens4ever

 • Leden
 • Berichten: 1.804
Re: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Reactie #5 Gepost op: januari 27, 2017, 08:18:20 pm »
Ohja natuurlijk ... my bad  :-[
Dacht al  ;D

Offline Frederik

 • Administrator
 • Leden
 • *****
 • Berichten: 6.709
 • Essevee! Olé Olé!
Re: Waarom een trainerswissel KV Kortrijk enkel op korte termijn zou helpen
« Reactie #6 Gepost op: januari 27, 2017, 08:22:43 pm »
Toch raar dat we niet vernoemd werden gezien onze situatie wel echt aansluit aan dit artikel.