HOE GEZOND IS UW CLUB? Voor Zulte Waregem dreigt economisch drama als ze nu niet promoveren
In ‘Hoe gezond zijn onze clubs?’ beoordeelt Het Nieuwsblad elke eigenaar van elke profvoetbalclub in ons land. Hoe scoren de bazen van Challenger Pro League-club Zulte Waregem? “Die kapitaalverhoging is bedoeld om onmiddellijk weer te promoveren.”
Pieter-Jan Calcoen en Wim Conings
Vandaag om 02:00
Zulte Waregem
Laatst overgenomen in: 2016
Nettoresultaat 2022/2023: nog niet bekend
Inkomsten 2022/2023: nog niet bekend
Loonmassa 2022/2023: nog niet bekend
Kapitaalverhogingen 2019-2024: 16.000.000 euro
Plaats in de competitie: vierde in Challenger Pro League
Wie is de eigenaar?
Tony Beeuwsaert is de levenslijn van Zulte Waregem. Een gezette man, sinds 2015 betrokken bij ZW. Heeft nooit de ambitie gehad een officiële functie binnen de club op te nemen, houdt niet van de spotlights. Is betrokken bij meerdere projecten, onder meer de financieel-industriële groep Accoform. Zorgde er tijdens corona voor dat er mondmaskers konden worden uitgedeeld in de streek, toen was er schaarste.
Tony Beeuwsaert.
Tony Beeuwsaert.
Zijn ze er sportief op vooruitgegaan sinds de overname?
Nee. Vorig jaar degradeerde de club voor het eerst sinds 2005 uit de hoogste klasse van ons voetbal. Bij Zulte Waregem doen ze er wel alles aan om hun verblijf in de Challenger Pro League te beperken tot één jaar.
Wat zeggen de naakte cijfers?
“Dit is een Vlaams verankerde club met kopzorgen”, zegt sporteconoom Wim Lagae van de KU Leuven. “Ze hebben net een kapitaalverhoging van 16 miljoen euro gedaan om hun negatief eigen vermogen op orde te trekken, maar ook om onmiddellijk weer te promoveren naar de Jupiler Pro League. Maar als ze dat nu niet halen, dreigt dat niet alleen een sportief, maar ook een economisch drama te worden. De tv-rechten zakken nog in het tweede jaar in de Challenger Pro League, de sponsorinbreng gaat naar beneden… dan beland je in een negatieve spiraal en moet je knokken tegen teams als Lommel, die vol financiële doping zitten.”
Zo gingen wij te werk
Voor ’Hoe gezond is uw club?’ hebben 25 schrijvende journalisten van Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg samengewerkt. We hebben de jaarrekeningen van 16 Jupiler Pro League-clubs en de 9 Vlaamse Challenger Pro League-clubs sinds 2019 geraadpleegd, plus de kapitaalverhogingen die sindsdien gepubliceerd zijn in het Belgisch Staatsblad. Sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven), die zopas nog het boek ‘Sneller, groter, gekker’ schreef over de materie, geeft voor elke club duiding. Omdat een goede eigenaar zijn om meer draait dan enkel sportieve en financiële resultaten, hebben onze clubwatchers ook aangegeven hoe het zit met de investeringen naast het veld, de betrokkenheid en de Belgische inbreng. Dat resulteerde in liefst 25 afzonderlijke rapporten.
Welke investeringen hebben ze gedaan naast het veld?
Beeuwsaert heeft vaak financieel bijgepast, Zulte Waregem is daardoor wel een gezonde club. Eerder werden al nieuwe tribunes en een nieuw oefencomplex gezet. Met de ‘Essevee Academie’ heeft de club ook één van de grootste jeugdacademies in ons land.
© BELGA
Hoe zit het met de betrokkenheid?
Beeuwsaert is samen met zijn gezin bij heel veel wedstrijden aanwezig en mengt zich wel tussen de VIPs, maar hij zal nooit het veld opgaan om te vieren bijvoorbeeld. Liep school in Waregem, is sinds zijn jeugd al supporter. De betrokkenheid is er zeker. Verzet zich tot dusver ook steeds tegen buitenlands geld, ook al waren er al kansen. De zoon van Beeuwsaert (Michiel) wordt zeer nauw betrokken bij Zulte Waregem.
Is er nog Belgische inbreng en respect voor de roots?
Zulte Waregem is en blijft voornamelijk Belgisch, maar het wordt steeds moeilijker concurreren met het buitenlandse kapitaal... De scouting volgt ook wel het buitenland. In de A-kern zitten wel wat jongeren uit eigen jeugd, maar eerder als aanvulsel.