Nu zelfs invaller in 1B: hoe Ruud Vormer nog niet veel plezier beleefde aan overstap van Club Brugge naar Zulte WaregemBron HNBZulte Waregem trekt na een moeilijk seizoen in de Challenger Pro League toch met twee klinkende zeges op rij naar de ‘play-ups’. Opvallend: Ruud Vormer (35) was slechts invaller. Hoe is het zover gekomen voor de voormalige Gouden Schoen? Een situatieschets.“Nee”, antwoordde Ruud Vormer, eerlijk als hij is, op de vraag of hij ook bij Zulte Waregem zou blijven bij degradatie. “Dan ben ik vrije speler, hè. Einde contract en dan ga ik gewoon verder kijken waar ik zin in heb. Je weet het nooit, maar tot nu toe heb ik geen zin in 1B”, aldus Vormer op 4 januari 2023 bij zijn officiële voorstelling.
Natuurlijk kwam hij op dat moment rechtstreeks van Club Brugge, de club waarmee hij vijf keer kampioen werd, de beker pakte, de Gouden Schoen won en succes kende in Europa. In zijn laatste negen maanden in Brugge kwam hij echter niet meer aan spelen toe. Eerst onder Alfred Schreuder, daarna onder Carl Hoefkens. Er werd vooral gewezen naar zijn achteruitgaande fysieke data, al was Vormer er zelf van overtuigd dat hij “de ploeg nog wat had kunnen bijbrengen”.
Veelbelovend begin
Terecht, zo bleek uit zijn eerste weken bij Zulte Waregem. Vormer had al een half jaar geen wedstrijd meer gespeeld, maar hij had bij blauw-zwart wel nog dagelijks getraind met topspelers als Noa Lang, Hans Vanaken en Andreas Skov Olsen. En dat was er tijdens zijn eerste wedstrijden bij Essevee echt wel aan te zien: Vormer zorgde duidelijk voor een kwaliteitsinjectie. Hij bracht energie in het spel, zorgde met zijn befaamde infiltraties en goeie voorzetten voor doelgevaar en eiste bijna alle stilstaande fases op. Essevee pakte met Vormer meteen 7 op 12, iets wat voor Nieuwjaar nooit lukte.
In no time werd Vormer een publiekslieveling en weerklonk Ruud Ruud Ruud! door de Elindus Arena. Ook coach Mbaye Leye was helemaal mee in het verhaal. Nochtans had de Senegalees enkele weken vóór de komst van de Nederlander openlijk zijn twijfels uitgesproken. “Vormer? Nee, dat is echt niet aan de orde”, zei Leye op een persconferentie. “Ruud is een fantastische speler, maar we hebben slechts dertig procent balbezit, terwijl hij bij Brugge net kon uitblinken door het dominante voetbal.” Leye bleek uiteindelijk wel een punt te hebben – daarover later meer.
Een dikke maand na zijn komst liep het echter al fout. Voor velen nog steeds de reden waarom Essevee uiteindelijk degradeerde: de sleutelbeenbreuk die Vormer opliep na nog geen minuut spelen in de thuismatch tegen KV Oostende. Net toen hét curciale drieluik in de degradatiestrijd eraan kwam. Zonder Vormer speelde Essevee achtereenvolgens gelijk tegen Oostende, Seraing en KV Kortrijk: 4 op 18 was de magere balans tijdens de revalidatie van de Nederlander. Met nog vier matchen te gaan kwam Vormer terug, net toen Frederik D’Hollander overnam van de ontslagen Leye. Maar die late trainerswissel haalde niets uit en de heropleving op de voorlaatste speeldag in Eupen, waar Vormer scoorde en drie assists gaf, kwam te laat.
Verrassende verlenging
En zo was het verhaal van Vormer in Waregem na dik vier maanden al afgelopen, dacht iedereen. Maar de clubleiding deed een extra financiële inspanning en eind mei werd het verlengd verblijf van Jelle Vossen én Vormer al meegedeeld. “Door mijn blessure heb ik niet alles kunnen geven. Dit voelt als een onafgesloten hoofdstuk voor mij”, gaf de middenvelder als reden op waarom hij zijn kar keerde. “Daarom heb ik samen met mijn gezin besloten om alles op alles te zetten om hier weer uit te komen.” Met zijn gezin, want Vormer wil – net als zijn carpoolmaatje Vossen, die zelfs naar Westerlo kon – liefst nooit meer weg uit Knokke-Heist.
Zo werd Zulte Waregem voor aanvang van het seizoen meteen dé topfavoriet in de Challenger Pro League. Vormer en Vossen tekenden ook een contract voor twee seizoenen met het idee: meteen weer promoveren en dan nog een jaartje 1A. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Essevee bereidde zich voor om met de ervaring van ook nog Timothy Derijck, Zinho Gano en Christian Brüls de competitie te gaan domineren, maar dat sloeg lelijk tegen. Afgelopen weekend werd de reguliere competitie afgesloten als vijfde met 51 punten op 90. Vooral in eigen huis liep het voor geen meter, met amper vier zeges. Geen énkele keer kon Essevee thuis winnen van een belofteploeg, met de 2-5-nederlaag tegen RSCA Futures als dieptepunt.
Van de ervaren spelers is kapitein Vossen op dit moment nog de enige die zeker is van zijn basisplaats. Gano werd aan de kant geschoven wegens onprofessioneel gedrag en raakte na zijn comeback geblesseerd, Derijck mocht in de winter beschikken na ruzie met Euvrard, Brüls en Vormer schipperen tussen bank en basis.
Verzuipen op het middenveld
De feiten zijn dat de Challenger Pro League dit jaar qua spelniveau een drama was, maar dat de nadruk op het fysieke ligt en de intensiteit niet te onderschatten valt. Al snel bleek de spelerskern van Zulte Waregem niet in staat om wedstrijden te domineren. Na vier matchen werd D’Hollander al vervangen door Vincent Euvrard om het spelniveau op te krikken, maar dat lukte amper.
Gemiddeld had Essevee dit seizoen 51 procent balbezit – voor een titelfavoriet is dat heel weinig. Euvrard heeft zowat alle mogelijke formaties en opstellingen uitgeprobeerd. Maar al te vaak verzoop het middenveld. En Vormer kwam gewoonweg te weinig aan de bal om impact te kunnen hebben. Het hielp ook niet dat hij begin dit jaar nog eens werd afgeremd door een vervelende blessure.
Na 28 wedstrijden probeerde Euvrard voor het eerst een middenveld met Tochukwu Nnadi, een 20-jarige Nigeriaan die in de winter kwam en de beste transfer van het jaar bleek, en Pape Diop, een 20-jarige Senegalees die heel het seizoen geblesseerd was. Twee fysiek sterke middenvelders. Resultaat: 1-4-winst op Dender en afgelopen weekend 4-1 tegen Lierse. Het blijft een vreemd zicht om een voormalige Gouden Schoen als Vormer te zien invallen in een gezapige match in tweede klasse in een halfgevuld stadion. En toch mag Essevee nog op zijn ervaring rekenen in de play-ups.
Bron:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240425_96374933